fbpx

Urológia

Mivel foglalkozik az urológia?

Az urológiát a férfiakat érintő problémákkal kapcsolatosan szokták emlegetni, ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis nőket érintő megbetegedésekkel is foglalkozik.

Az urológia tehát mind a nők, mind a férfiak húgyivarszervi megbetegedéseinek szakterülete. Ide tartoznak a vesék, a vesevezetékek, a húgyhólyag, húgycső, illetve férfiaknál a herék, prosztata és ondóhólyag megbetegedései, valamint az inkontinencia. És igen, ide tartozik az általában nőknél jelentkező „felfázás” is, függetlenül attól, hogy szerelmeskedés után kezdődött, vagy attól függetlenül.

A 40 év fölötti férfiaknál a prosztatarák-szűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hisz a még tüneteket nem okozó prosztatarák is az esetek jelentős hányadában felismerhető, és ekkor több mint 90% gyógyítható! 

Rendelőnk tapasztalt urológus főorvosa, valamint kiváló laboratóriumi és technikai hátterének köszönhetően lehetőséget biztosít a betegség megelőzésére, korai felismerésére és kezelésére.

Mindemellett az urológia foglalkozik a veseköves panaszokkal, húgyúti fertőzéses panaszokkal, merevedési zavarokkal, herevisszérrel, figymaszűkülettel – hogy csak a leggyakoribbakat emeljük ki. 

Nőknél is előfordulhat vesekő, vesemedence gyulladás vagy ciszta, mégis ők a leggyakrabban a már említett „felfázás” miatt keresik fel az urológiai rendelőt. A „felfázás”, amit legtöbben a hidegnek tulajdonítanak valójában egy bakteriális fertőzés, ami komolyan kell venni, mert a későbbiekben megnehezítheti a teherbe esést, végső esetben akár meddőséget is okozhat. Gyakori vizelési inger, égető, csípő érzés pisiléskor, alhasi fájdalom, véres vizelet, gyakran szerelmeskedés után. Ne várjon a kezeléssel! Segítünk a hatékony kivizsgálásban és kezelésben, ami nem csupán antibiotikum adásából áll, hanem a páciensek tanácsot kapnak életmód, táplálkozás, folyadékfogyasztás, szexuális szokások, gyógynövények és alternatív terápiákról is.

A LEGGYAKORIBB UROLÓGIAI ELVÁLTOZÁSOK

A here jó és rosszindulatú elváltozásai

heredaganat, herevisszér tágulat, herevízsérv, rejtett heréjűség, ingahere, herezsinór csavarodás

A mellékhere betegségei

akut mellékhere gyulladás, krónikus mellékhere gyulladás

A hímvessző fiatalkori betegségei

fitymaszűkület (phimosis), letapadás (adhesio), fitymagyulladás, rövid fitymafék, sérülések

A húgyhólyag betegségei, a tünetektől függő kivizsgálás és kezelés

húgyhólyag hurut, húgyhólyag daganat, húgyhólyagkő, a húgyhólyag nem bakteriális eredetű gyulladásos elváltozásai, azok kezelési lehetőségei

A húgycső betegségei

húgycsőgyulladás, húgycső szűkület,

A prosztata jó és rosszindulatú betegségei

jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH),  prosztatarák,     prosztata gyulladás (akut,        krónikus prosztatitisz)

Húgyúti kövesség

vesekő, vesevezeték-kő, húgyhólyagkő, húgycsőkő

A vese jó és rosszindulatú betegségei

vesedaganat, vesecysta, vesemedence gyulladás (akut, krónikus), vesemedence tágulatok

A RENDELŐBEN ELVÉGEZHETŐ VIZSGÁLATOK.

Hasi-, kismendencei- és here-ultrahang vizsgálat

Az urológiai szervek vizsgálatához feltétlenül szükséges, hogy a beteg vizelettel telt húgyhólyaggal jelentkezzen. A vizsgálatot megelőző órákban fogyasszon bőven folyadékot, a rendelőbe érkezéskor, illetve az ultrahang vizsgálat elvégzése előtt ne vizeljen.

Az ultrahangvizsgálat (UH) napjaink leggyakrabban alkalmazott vizsgálómódszere. A vizsgálathoz használt eszközök nagy felbontóképességű, rendkívül precíz diagnosztikát tesz lehetővé. A vizsgáló orvos valós képet látva képes az egyes belső szervek kóros állapotának felderítésére.

A hasi UH vizsgálat során a vesék, a vese környezete, a mellékvese, a vesevezeték felső szakasza. az alsó húgyutak, húgyhólyag a kismedencei szervek, a prosztata, az ondómirigyek a leggyakrabban vizsgált urológiai szervek.

Vizeletvizsgálat

A vizelet rendszerint áttetsző, szalmasárga, víztiszta. A vizelet zavarosságát okozzák a gyulladásos sejtek és a vér.

Vizelettenyésztés

Visszatérő, esetleg szövődményes húgyúti fertőzés esetén az ok tisztázásán túlmenően célszerű a kórokozó laboratóriumi kimutatása. A baktériumokkal szennyezett testnedvet (vizelet) speciális táptalajokra oltva történik a baktériumok identifikálása és un. antibiotikum érzékenységének meghatározása. A tenyésztés alkalmával tehát nem csak az adott kórokozót tudjuk kimutatni, de azt a gyógyszert is ki tudjuk választani, mely a kórokozó szaporodását meggátolja. A terápia hatásosabb és a gyógyulás gyorsabb.

PSA vizsgálat (vérvétellel)

A Prosztata Specifikus Antigén (PSA) a vérben igen kis mennyiségben kimutatható fehérje természetű anyag. Ezt a fehérjét a prosztata mirigyeinek sejtjei termelik. Nagy mennyiségben mutatható ki a prosztata váladékban (ondó). A vérből kimutatható PSA mennyisége a normál PSA értéktől eltérő, magasabb lehet a prosztata megbetegedéseiben. Mind a jóindulatú (BPH), mind a rosszindulatú (prosztatarák) betegségben a normál értékek többszörösét lehet kimutatni a vérvizsgálat során. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy nem minden esetben jelzi egyértelműen a rákos betegség jelenlétét a teszt. A prosztatarákos betegek 20-25%-ában negatív PSA értéket mérhetünk. Ezeknek a rákoknak a kimutatásában nagy szerepe van a végbélen keresztül végzett vizsgálatnak (RDV) és a PSA értékek rendszeres, évenkénti ellenőrzésének. A vérvétel az alkar, vagy kézfej jól látható vénájából történik.

Hormonvizsgálat (vérvétellel)

A normális szexuális, testi, szellemi működés elengedhetetlen feltétele a hormonális szabályozás egyensúlya. A férfiakban és a nőkben is tapasztalható a korral együtt járó hormonszint csökkenés, ill. a hormontermelés egyensúlyának megbomlása. Ez a zavar a férfiakban a fizikai, szellemi és szexuális  teljesítmény csökkenéséhez vezethet. A korral együtt járó hormonszint változások mellett előfordulhatnak a hormontermelés változását (csökkenés, túltermelés) okozó szervi elváltozások is.

Ha a felsorolt szervekkel kapcsolatosan bármilyen panasza van, forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Tóth György Ph.D

urológus főorvos

Rólunk

Olyat rendelőt álmodtunk meg ahová mindenki feszültség nélkül jöhet, ahol tisztelik a betegeket. Olyat, ahol mindig lehet még egy kérdése.

tájékoztatók